De oplossing voor krullende Strelitzia bladeren

Merk je dat de bladeren van je Strelitzia gaat krullen? Goed dat je dan op onderzoek uitgaat wat de oorzaak kan zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de bladeren kunnen krullen, maar gelukkig zijn hier ook de oplossingen voor. Lees hier de tips die je gelijk kunt inzetten.

Mogelijke oorzaken
Krullende bladeren komt vaak voor bij de Strelitzia. Dit plantensoort is een sterke plant en heeft daarom weinig verzorging nodig. Mochten de bladeren gaan krullen dan kan dit een teken zijn dat er iets niet goed gaat. Hieronder staan de drie mogelijke oorzaken beschreven met daarbij de tips wat je er tegen kunt doen.

 • Te lage luchtvochtigheid
  De Strelitzia groeit van nature in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid van soms wel 90%. De gemiddelde luchtvochtigheid in huis is gemiddeld 55 tot 60%. De lucht in huis kan droger worden door het warme weer in de zomer of juist bij het koude weer als de verwarming aan staat. Dit kan zakken tot 45%. Dit is de helft minder van de oorspronkelijke leefomgeving. De droge lucht in huis zorgt ervoor dat er geen vocht in de lucht is en hier kunnen de Strelitzia bladeren op reageren.

  Het is dus aan te raden om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit kun je doen met een plantenspuit door twee keer per week de bladeren sprayen met water. Of maak gebruik van een luchtbevochtiger. 
 • Te weinig water
  Zelfs met een handige watermeter kan een plant soms te weinig water krijgen. Het schiet er soms bij in om de watermeter te checken, maar dit kan dus ook een gevolg zijn dat de bladeren gaan krullen. Het is daarom belangrijk om elke week minimaal een keer de watermeter te controleren of de plant water nodig heeft. In de zomer mag dit zelfs twee keer per week zijn, want dan drinken planten 3 keer zoveel meer water dan in de winter. Als de watermeter laag staat dan kun je 1 tot 1,5 liter water geven. Is de watermeter na 2 weken nog steeds niet gezakt? Ontlucht dan de watermeter.

  Houdt daarom de watermeter goed in de gaten, zodat je zeker weet dat je plant voldoende water heeft. Zet bijvoorbeeld een herinnering in je telefoon of plak een post-it met een herinnering op een plek waar je vaak langsloopt.

 • Te veel of te weinig licht
  Iedere plantsoort heeft een lichtbehoefte. De ene plant staat graag op een plek met veel indirect zonlicht, terwijl de andere liever vier meter van het raam staat. Als de plant niet op de gewenste lichtbehoefte staat, dan kan de Strelitzia hierop reageren. 

  Zet de Strelitzia daarom op een licht plek bij een raam op het Zuiden, Westen of Oosten. Maar pas op met te veel direct zonlicht. 

Blijf je na het uitvoeren van deze tips nog steeds last hebben van krullende bladeren? Neem dan contact op met de klantenservice. We kijken graag met je mee hoe we jouw plant het weer naar zijn zin krijgt.