De lichtbehoefte van een plant

De standplaats voor een plant speelt een belangrijke rol. Zo staat de ene plant graag op een lichte plek en kan de andere plant wel tegen weinig zonlicht. De lichtbehoefte kan per plant verschillen en is in te delen in drie categorieën: zonnig, halfschaduw en schaduw. We leggen het je in het kort uit.

Zonnig
Planten die onder deze categorie vallen, hebben veel zonlicht nodig om te kunnen groeien. Een plekje in de serre of een raam op het zuiden zou daarom geschikt zijn. De lichtbehoefte is groot en hebben maximaal 5 uur per dag zon nodig. Veel Ficusplanten vallen onder deze categorie. 

Halfschaduw
Veel planten vallen onder deze categorie. Deze planten
houden van licht, maar vermijden graag de volle zon. Een geschikte standplaats is een plekje tot 2/3 meter van het raam, naast het raam in plaats van ervoor of direct voor het raam op het noorden. 3 tot 4 uur per dag (zon)licht is voor deze planten genoeg.

Schaduw
Heb je een plek waar niet weinig zonlicht schijnt? Dan kan je het
beste een kamerplant kiezen met een lage lichtbehoefte. Ondanks deze planten tegeneen stootje kunnen, hebben ze toch maximaal 2 uur licht nodig. 

Bekijk de lichtbehoefte van jouw plant op de productpagina. 

Wil je graag advies welke plant geschikt is voor jouw standplaats? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.