Tips om het groeiproces van een plant te stimuleren

De lente is hét groeiseizoen voor kamerplanten. De dagen worden langer licht en de zon schijnt vaker. Hierdoor kan de plant meer licht opnemen en dit omzetten in energie. Lees hieronder tips om het groeiproces van een plant nog beter te stimuleren.

1. Bladeren afstoffen

De bladeren van een plant vangen veel stof op. Eens in de zoveel tijd is het raadzaam om de bladeren vrij te maken van stof, zodat de plant meer licht kan opnemen en extra energie heeft voor het laten groeien van nieuwe bladeren.

Er zijn twee manieren om je plant stofvrij te maken:

 • De eerste manier is door voorzichtig met een vochtig doekje over de bladeren te wrijven.
 • De andere manier is door de plant onder de douche te plaatsen. Verwijder hiervoor het zwarte rubberen dopje uit de hydropot, zodat overtollig water kan wegstromen.

  2. Controleer vaker de watermeter

  Planten drinken in het voorjaar 2 tot 3 keer zoveel water als in de winter. Nu het groeiseizoen begint, zullen je planten weer een groeispurt doormaken en extra water nodig hebben. Planten verdampen ook meer water bij warm weer. Houd daarom de watermeter elke week in de gaten, zodat de plant voldoende water krijgt.

  3. In de zomer: pas op met te veel zonlicht

  Wat in de andere seizoenen een goede standplaats is, kan in de zomer te licht zijn. Als een plant dus vlakbij het raam staat en in de volle zon, plaats de plant dan op zonnige dagen een stukje verder van het raam. Dit voorkomt verbranding van de bladeren. Lees hier meer tips over de verzorging in de zomer.

  4. Geef plantenvoeding

  Om je planten een extra boost te geven, is het goed om regelmatig Beautanic Superfood te geven. Dit zorgt ervoor dat de bladeren gezond en mooi blijven en maakt je planten beter bestand tegen ongedierte. Eén keer per maand een half theelepeltje voeding is voldoende. 

  5. Oude bladeren snoeien

  Heeft de plant verkleurde, oude bladeren? Dan is de lente een geschikte tijd om de oude bladeren van de plant te snoeien. Hierdoor heeft de plant meer energie voor het laten groeien van nieuwe bladeren. De oudste bladeren zitten voornamelijk onderaan de stam of pot. Als de plant wat kaal is aan de onderkant, snijd dan de steel af op zo’n 20 cm van onderen, zodat de plant nieuwe uitlopers kan krijgen.