Merk je dat er druppels aan de rand van de bladeren zitten? Dan kan dit guttatie zijn.
Het ontstaan van guttatie
Guttatie ontstaat wanneer de plant te veel water drinkt dan dat het overdag door de bladeren kan verdampen.
Tijdens de nacht sluiten de poriën van de bladeren, waardoor de plant geen water verdampt, maar dan kunnen de wortels nog steeds water opnemen. Dit creëert een overschot aan vocht binnen de plant. Om dit te reguleren, wordt het overtollige vocht via de poriën naar buiten geperst. Deze poriën bevinden zich aan de punt van het blad, waar de waterdruppels zichtbaar worden.
Guttatie vermijden
Over het algemeen is guttatie een natuurlijk proces bij bepaalde planten en niet schadelijk. Het kan wel betekenen dat de plant teveel water heeft gekregen. Houdt hiervoor de watermeter goed in de gaten. Mocht je plant veel druppels aan het blad hebben, dan kun je minder water geven en de blauwe dobber in het midden tussen de streepjes houden.
Zoals hierboven beschreven is guttatie niet schadelijk, maar kunnen de druppels wel zorgen voor vlekken op vloeren of meubels. Mocht je guttatie opmerken, dan kun je de druppels met een droog doekje opvangen.
Planten waarbij het vaker voorkomt
Bij de ene plant kan guttatie sneller ontstaan dan bij de andere. Zo komt dit vaker voor bij Monstera’s, Strelitzia’s, Spathiphyllums en de Philodendrons (Green- en Red Beauty). Bij deze planten kan guttatie ontstaan bij krijgen van teveel water. Je kunt guttatie vermijden door in de ochtend water te geven en de hoeveelheid aan water te verminderen.
Helaas is dat voor de Bananenplant en Alocasia’s onvermijdelijk. Deze planten druppelen van nature en het voorkomen is lastiger.