Mijn plant laat zijn bladeren vallen

Het kan gebeuren dat jouw plant zijn bladeren verliest of dat ze verkleuren. Er zijn verschillende oorzaken. We zetten ze even op een rijtje.

Onvoldoende of te veel zonlicht

Wanneer je plant onvoldoende of geen licht krijgt zijn de gevolgen snel zichtbaar. Je plant staat als het ware stil en maakt geen nieuwe scheuten of bladeren meer. De bladeren worden faal en gelig van kleur. Vooral in de winter, bij weinig daglicht, komt dit regelmatig voor. Plaats je plant wat dichterbij het raam, zodat het blad meer zonnestralen vangt.

Te veel zon geeft ook zichtbare gevolgen voor je plant. Als planten in direct zonlicht staan kan er bladverbranding plaatsvinden. De bladeren van jouw plant verkleuren sterk en sterven uiteindelijk af. Plaats je plant wat verder van het raam, zodat deze nog wel licht vangt, maar het blad geen directe zonnestralen meer vangt.

Te weinig of te veel water

Wanneer je plant te weinig water heeft verkleuren de bladeren en stopt de groei. Beautanic Lifestyle planten zijn getraind om constant met hun wortels in het water te staan. Af en toe even zonder water kan geen kwaad. Probeer het waterpeil echter zoveel mogelijk op het juiste niveau te houden.

Bladuitval of verkleuring door ziekte

Verschillende ziektes of plagen kunnen direct het blad aantasten of zorgen ervoor dat je plant onvoldoende voedingsstoffen op kan nemen en kunnen ook direct het blad aantasten. Bekijk hier de veelvoorkomende plantenziektes.

Gebrek aan voedingsstoffen

Wanneer de bladeren van je plant verkleuren of uitvallen en je hebt gecontroleerd of je plant geen ziektes heeft, is de kans groot dat je plant een tekort heeft aan voedingsstoffen. Beautanic Lifestyle Superfood voor kamerplanten heeft alle essentiële (sporen) elementen die jouw plant nodig heeft. Jouw plant heeft in verhouding evenveel voeding als de hoeveelheid water die je geeft. De hoeveelheid water verschilt per plant en hangt voor een groot deel af van de warmte en luchtvochtigheid. Voeg tegelijkertijd met het water geven 1 zakje/schepje plantenvoeding toe aan het water in de gieter.

Ficus Adora of Ficus Safrana

Ficussoorten moeten wennen aan een nieuwe plek. De Ficus komt namelijk uit een lichte kas en de overgang naar een donkerdere plek kan zorgen voor bladval. Vooral in de winter tijdens bij donkerdere dagen, kunnen ze hier last van hebben. Dit is verder niet schadelijk voor de  plant. Zolang het op het lichte plek staat, dan zal de plant van het voorjaar weer nieuwe bladeren aanmaken.